MÅRTENSAFTON
En högtid som firas den 10 november, ofta med gåsmiddag.
Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november.
Högtiden firades förr i hela Sverige men är i dag främst förknippad med Skåne. Den klassiska gåsmiddagen med svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka skapades runt 1850 av en krögare på Piperska Muren i Stockholm. Förr i tiden inledde man den 40 dagar långa fastan fram till jul med att äta just gås denna dag. Man firade också helgonet S:t Martin som sägs ha gömt sig bland gäss för att slippa bli biskop.
**
En högtid som firas den 10 november, ofta med gåsmiddag.
Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november.
Högtiden firades förr i hela Sverige men är i dag främst förknippad med Skåne. Den klassiska gåsmiddagen med svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka skapades runt 1850 av en krögare på Piperska Muren i Stockholm. Förr i tiden inledde man den 40 dagar långa fastan fram till jul med att äta just gås denna dag. Man firade också helgonet S:t Martin som sägs ha gömt sig bland gäss för att slippa bli biskop.
**
CANAPÉ
Gåsleversmör, tryffelmarinerad rättika, pumpernickel
*
SVARTSOPPA eller PUMPASOPPA
Korv, buljongkokt krås, inkokt äpple och portvins inlagda katrinplommon
*
SVENSK GÅS
Rosastekt bröst, confiterat lår, Calvadossås, rosenkål,
karamelliserad rödkål, bakat äpple och svartvinbärsgelé
*
SKÅNSK ÄPPELKAKA
Klassisk skånsk äppelkaka med punsch kryddad vaniljsås
Pris: 746:- (835:- inkl. moms)